Het dobbelspel: Qwixx

Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp! Elke speler probeert op zijn scoreblad zoveel mogelijk getallen in de vier kleuren aan te kruisen. Hoe meer kruisjes in een kleur, des te meer punten je krijgt. Wie aan het einde de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

Wat zijn de spelregels?

Voordat je Qwixx kunt spelen, is een korte voorbereiding nodig. Maar die is simpel. Elke speler krijgt een velletje van het scoreblok en een schrijfwaar (pen, potlood of viltstift). De dobbelstenen worden in het midden van de tafel gelegd. De startspeler wordt bepaald en beginnen maar.

Een beurt werkt als volgt: je gooit om de beurt met de 6 dobbelstenen. Na een worp gebeurt het volgende:

  1. De dobbelaar bepaalt of hij met de totale waarde van de 2 witte dobbelstenen iets wil aankruisen op zijn formulier. Hij mag zelf bepalen in welke rij.
  2. Daarna bepalen ook de andere spelers of ze de witte dobbelstenen willen gebruiken. Ook zij mogen zelf bepalen in welke rij ze het getal aankruisen.
  3. Tot slot mag de dobbelaar nog een witte dobbelsteen combineren met een gekleurde dobbelsteen en die totale waarde op zijn blaadje wegkruisen in de rij die dezelfde kleur heeft als de dobbelsteen.

De dobbelaar moet minimaal 1 combinatie van dobbelstenen gebruiken. Dus of wit en wit óf wit en kleur. Hij mag zelfs allebei de combinaties gebruiken. Kruist hij niets aan? Dan telt dit als een mislukte worp.

De andere spelers mogen dus alleen de totale waarde van de witte dobbelstenen aankruisen. Maar als ze dit niet willen doen, dan hoeft het ook niet. Zij kunnen in andermans beurt ook nooit een mislukte worp krijgen.

Het spel eindigt direct als:

  1. Er een 2e kleur rij wordt gesloten (en er dus een 2e dobbelsteen uit het spel gaat) of als
  2. Een speler zijn 4e mislukte worp aankruist.

Tips voor het spelen van Qwixx

Veel tips voor het spelen van Qwixx zijn er helaas niet. Het feit blijft wel dat je veel geluk moet hebben en er niet veel tactiek bij komt kijken, maar als je dat leuk vindt is de spanning er niet minder om. Na elke worp sta je namelijk weer voor een keuze: Kruis ik het sub-optimale getal weg óf neem ik een mislukte worp voor lief? Het liefst wil je een hele rij vol hebben, maar dan moeten ook de getallen die niet zo vaak worden gedobbeld (zoals 2 en 12) op het juiste moment worden gegooid.

Ja. Dat betekent een hoge geluksfactor. Maar een gokje wagen kan wel degelijk spannend zijn. En hoe tof is het als het je dan ook nog lukt om die rij vol te krijgen?

Dus onze tips? Blijf alert en hoop op een beetje geluk!

Qwixx: spelen of skippen?

Qwixx zal ongetwijfeld zijn afgeleid van het woord ‘Quick’ in het Engels, wat ‘Snel’ of ‘Vlug’ betekent. En die titel is treffend, want je speelt Qwixx erg snel. Het gevoel van een snel spel wordt ook nog eens versterkt doordat iedere speler elke beurt iets mag doen. Je moet alert blijven, elke beurt weer, maar is Qwixx nou een dobbelspelletje om te spelen, of niet? Wij zouden zeker zeggen van wel. Het dobbelspel is al vanaf 2 spelers te spelen en is een vlot spel. Zeker een: spelen dus. Ben je al bekend met Qwixx en zoek je een uitdaging? Bekijk dan ook eens Qwixx Connected – Uitbreiding!

Bestel Qwixx nu!

Klik hier voor meer Blogs omtrent leuke spelletjes

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

spellenplezier.nl
Average rating:  
 0 reviews