De temperatuur is aan het dalen, tijd om weer op vrijdagavond op de bank te ploffen. Nu het griepseizoen ook weer in volle glorie aanwezig is, is het weer tijd om de spelletjeskast aan te vullen. Phase 10 is het perfecte spel om te spelen tijdens de lockdown. Voor ieder spel kun je een andere tactiek gebruiken, waardoor het niet snel gaat vervelen.

voorkant-phase-10

Speluitleg

Het kaartspel Phase 10 kan worden gespeeld met 2 tot 6 personen. Het enige wat je nodig hebt naast het spel is pen en papier. Iedereen krijgt een mooie overzichtskaart. Op deze kaart staat eigenlijk het hele spel ‘uitgelegd’. De 10 fases onderscheiden elkaar door de letter ‘A’ of ‘B’ op een kaart, of een kleur.

Mocht je de kaart kwijt zijn, zijn dit de 10 fases van Phase 10

uitlegkaart-phase-10

Een speler begint met 10 kaarten. Wanneer een fase is voltooid leg je de kaarten voor je neer. Heb je bijvoorbeeld nog 4 kaarten over? Dan probeer je die nog aan te sluiten bij jouw eigen rij, of die van een ander. Wanneer je een fase hebt uitgelegd en ook al je handkaarten kwijt bent stopt het spel. Iedereen die de fase heeft behaald gaat door naar de volgende ronde. Heb je de fase niet voltooid? Dan moet je dezelfde fase de volgende ronde nog een keer proberen. Je kunt per ronde dus maar 1 fase vooruit.

Speciale kaarten

Phase 10 heeft een aantal speciale kaarten.

  • De joker-kaart

De joker is een kaart met een grote ster erop. Deze kaart is, zoals de naam al doet vermoeden, een troef die je overal voor kan inzetten. Moet je bijvoorbeeld cijfercombinatie 5 – 11 hebben, maar mis je de 7? Dan kun je hiervoor de joker gebruiken. Wanneer je de joker neerlegt als fase mag je niet meer aanpassen waar hij ligt. Mocht je later dus wel een 7 pakken, mag je hem niet weer omwisselen.

  • De stop-kaart

De stop-kaart is een kaart met een rondje erop en een streep erdoor. De stop-kaart zorgt ervoor dat degene die na jou aan de beurt is, een beurt moet overslaan. Deze persoon mag dus geen fase leggen, kaarten pakken of kaarten aanleggen.

specialekaarten-phase-10

De puntentelling

Ik hoor je al denken, maar hoe werkt die puntentelling nou? Eigenlijk is het heel simpel. Alle kaarten die je nog in je hand hebt – op het moment dat 1 iemand alle kaarten weg heeft gespeeld – zijn jouw minpunten.

Kaart 1 tot en met 9            vijf minpunten

Kaart 10 tot en met 12       tien minpunten

De stop-kaart                       vijftien minpunten

De joker-kaart                      twintig minpunten

Wanneer de eerste persoon fase 10 heeft afgerond en zijn handkaarten kwijt is stopt het spel direct. Op dat moment wint de persoon die bij fase 10 is, behalve als meer mensen fase 10 hebben uitgelegd die ronde. Dan wordt gekeken welke persoon de minste minpunten heeft verzameld gedurende het hele spel.

Spelen of Skippen?

We kunnen natuurlijk niet afsluiten zonder onze vaste categorie. Dit spel is uiteraard een vet dikke: spelen! Wil jij dit toffe spel ook in huis hebben? Bestel hem nu via de onderstaande knop. Voor 23:59 besteld, is de volgende dag al in huis.