Yahtzee, leuk voor het gezin of met je vrienden

Iedereen kent het vast wel van vroeger, het dobbelspel Yahtzee. Het perfecte spelletje om snel te spelen indien je geen tijd/zin hebt een heel spelletje klaar te zetten en op te bouwen. Laat die nieuwe James Bond films met rust en ga terug naar vroeger.

De regels van het spel

Zoals gezegd heb je er vast wel is van gehoord of heb je het zelfs wel is gespeeld vroeger. Maar even een terugblik, hoe zit het nou met die spelregels van Yahtzee. Hieronder een aantal essentiele regels.

  • Het spel wordt gespeeld met vijf dobbelstenen en een scoreblok
  • Drie dobbelstenen worden per beurt gegooid
  • Gooi met deze drie dobbelstenen zo hoog mogelijk, dit wordt dan genoteerd in het scoreblokje
  • De eerste twee worpen mogen 2 dobbelstenen apart worden gelegd en mag er worden doorgegooid
  • Na de derde worp staat de worp vast en kan er niks meer aan gedaan worden
  • Het is echter niet verplicht om drie keer te gooien

Kijkend naar de bovenstaande spelregels is het dus de bedoeling om een zo hoog mogelijke combinatie te gooien. Of zelfs wel Yahtzee te gooien. Indien er Yahtzee wordt gegooid, dit is een combinatie van vijf dezelfde getallen. Dan roept de speler dit keihard zodat het voor iedereen duidelijk is.

Het kan voorkomen dat er meerdere keren de maximale score wordt gegooid. In dit geval is degene die het eerste Yahtzee gooit de honder bonuspunten per keer gooien. Tenzij dit natuurlijk voor het spel anders is afgesproken.

Yahtzee klassiek dobbelspel
Het klassieke dobbelspel (Afbeelding van: Bol.com)

Tips voor het spelen van Yahtzee

Yahtzee overzicht
Yahtzee overzicht (Afbeelding van: Leukbijliek)

Dus, hoe ga je nu het dobbelspel winnen en wint niet je moeder of je vader wat jij vervolgens de hele dag mag aanhoren. Hieronder een aantal essentiele tips bij het spelen van het spelletje.

  1. De bonus

Het is belangrijk om de bonus van 35 punten te gooien in plaats van bijvoorbeeld drie keer een 6 (30 punten). Streep liever iets weg en gooi opnieuw in plaats van voor een grote straat (40 punten) of Yahtzee (50 punten) te gaan. Dit zijn veel lastigere worpen.

2. Kies het hoogste getal

Na de eerste worp heb je verschillende keuzes. Welke laat je liggen en welke gooi je opnieuw. Kies dan voornamelijk het hoogste getal en gooi de lagere getallen nog een keer. Je hebt met meer stenen meer kans om daarna nog hoger te gooien. Dit is simpele kansberekening toepassen op de dobbelstenen.

Yahtzee – spelen of skippen?

Ondanks dat ik persoonlijk de voorkeur geef aan het dobbelspel Regenwormen, is Yahtzee zeker een: spelen. Het is een klassiek spelletje wat fanatiek gespeeld kan worden door jou en je familie. Ondanks dat het minder competitief is als Regenwormen is het wel een enorm tactisch en leuk spelletje uit de oude doos.

Bestel Yahtzee nu!

Klik hier voor meer Blogs omtrent leuke spelletjes

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

spellenplezier.nl
Average rating:  
 0 reviews