Specificaties

 • Speelduur: 60 minuten
 • Geschikt voor leeftijd: Vanaf 8 jaar
 • Uitgever: Hasbro
 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Hoe moeilijk is het spel: 3/5

Speluitleg van Cluedo

Wat moet je voorbereiden voor Cluedo?

Het speelbord van Cluedo bestaat uit negen kamers en daartussen gangen. In het midden van het bord bevind zich een trap. We komen later terug op de inhoud van deze envelope. Daarnaast zijn er negen personages in het spel, die altijd allemaal meedoen. Iedere speler kiest zijn personage, waarmee zij gaat spelen gedurende het spel. Verder zitten er nog 9 moordwapens in de doos van Cluedo, deze worden verdeeld over de verschillende kamers op het bord.

Als eerste pak je van elke stapel kaarten (moordwapens, kamers en verdachten) en stop je deze in de envelope. Zorg ervoor dat niemand dit ziet, want dit is de oplossing waar iedereen naar opzoek is. Wanneer dit is gedaan, schud je de kaarten allemaal door elkaar en verdeel je ze over de aantal spelers. Zorg dat iedereen een notitieblaadje en een pen heeft, zodat jullie kunnen beginnen!

Hoe speel je cluedo?

De bedoeling van het spel is dat je zo snel mogelijk de vragen wie? wat? en waar? kan beantwoorden. Bepaal wie er als eerste mag beginnen. Diegene mag gooien met de dobbelstenen, elke tegel in de gang is een oog van de dobbelsteen. Wanneer je een kamer binnenkomt kun je een vermoeden uitspreken. Een vermoeden gaat als volgt: “Ik denk dat het Rosa Roodhardt was met een dolk in de studeerkamer”.

Je mag de personage en het moordwapen zelf kiezen, alleen de kamer staat vast bij je vermoeden. Dat is namelijk de kamer waar je je op dat moment in bevindt. Na het uitspreken van je vermoeden moet de speler links van je kijken of hij een van de door jou genoemde kaarten in bezit heeft. Al dat zo is mag diegene een kaart kiezen die hij aan je laat zien. Ook bij meerdere overeenkomende kaarten mag hij er een van kiezen. Wanneer de persoon links van je geen van de kaarten in zijn bezit heeft, dan kun je verder gaan naar de volgende speler in de rij. Je gaat zo door. Als blijkt dat niemand de kaarten in zijn of haar bezit heeft, dan weet je zeker dat je vermoeden juist is. De kaarten moeten dus in de envelope zitten. Ga zo snel mogelijk naar het midden van het bord, naar de envelope, en spreek je vermoeden uit. Als deze juist is heb je het spel gewonnen. Als deze onjuist is ben je helaas gekwalificeerd van het spel en kunnen de rest van de spelers doorspelen.

Belangrijke spelregels

 • Je mag je pion niet diagonaal bewegen.
 • Er mogen geen twee pionnen op een vakje staan.
 • Je kan alleen de (geheime) kamers betreden doormiddel van de deuren of via sluiproutes.
 • Wanneer je pion verplaatst is omdat hij betrokken was bij een vermoeden, mag je deze niet meer terug verplaatsen. Je moet dus verder spelen vanaf je nieuwe locatie.
 • Per beurt mag je maar één kamer bezoeken.

Tips om Cluedo te spelen

 • Schrijf op wat je tegenspelers uitspreken als vermoeden. Dit zijn namelijk kaarten die ze zelf niet hebben. Dus vaak kun je dan concluderen dat
 • Kies een pion die niet ver hoeft te lopen.
 • Probeer te ontdekken want de andere spelers weten.

Spelen of skippen?

Spelen: Als je van een wat langer bordspel houdt. Dit spel is ook leuk om met kinderen te spelen. Je kunt je avond vullen om de moordenaar, moordwapen en de kamer waar Dr. Zwart is vermoord te vinden.

Skippen: Als je van een strategisch bordspel houdt, Cluedo is best makkelijk wanneer je de juiste strategie doorhebt. Je kunt dan elke keer het zelfde trucje spelen, waardoor het spel ook relatief snel voorbij gaat. Als je het leuk vind om dagenlang na te denken om de juiste strategie, dan raad ik aan om verder te kijken naar andere spellen zoals Stratego.

Bestel Cluedo nu!

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

spellenplezier.nl
Average rating:  
 0 reviews